Pierwsze spotkanie z dietetykiem to dłuższa rozmowa na temat nawyków żywieniowych, stanu zdrowia i problemów w swoim aktualnym żywieniu. Podczas pierwszej wizyty omawia się styl życia i jedzenia  (pory posiłków, rodzaj posiłków, produkty z jakich korzystasz). Jest to potrzebne do oceny nawyków żywieniowych i lepszego dopasowania jadłospisu.

Na pierwsze spotkanie warto przemyśleć jak wyglądają nasze nawyki żywieniowe i zapisać kilka przykładowych dni.

Przykładowy jadłospis:

8:00

śniadanie

Bułka pszenna z masłem, plaster sera, pomidor mała sztuka
10:30
II śniadanie
2 kromki chleba żytniego z masłem, szynka, banan mała sztuka
15:00

Obiad

1/2 woreczka ryżu, gulasz wołowy z pieczarkami porcja ok. 150g, buraczki gotowane tarte – 3 łyżki
18:00

Podwieczorek

Banan, garść orzechów 50g
20:30

Kolacja

2 kromki chleba żytniego z masłem, pomidor średnia sztuka, plaster sera

W trakcie wizyty wykonujemy pomiary antropometryczne i analizę składu ciała

W trakcie wizyty wykonujemy pomiar wzrostu, masy ciała oraz analizę tkanki tłuszczowej. Jeżeli wyniki analizy składu ciała mają być rzetelne, należy trzymać się następujących zasad:

  • Pomiar najlepiej wykonać minimum 2h po ostatnim posiłku
    (najlepiej rano i na czczo)
  • Pomiar nie powinien być bezpośrednio po intensywnym wysiłku (najlepiej minimalnie 3h po jego zakończeniu)
  • Przed pomiarem nie należy dużo pić (nawodnienie lub przeciwnie – odwodnienie, może zmienić odczyt pomiaru tkanki tłuszczowej)
  • Uwaga dla Pań: pomiar metodą BIA wykonywany jest boso dlatego prosimy o nie zakładanie rajstop.

Szacowanie zapotrzebowania kalorycznego

Pomiary są nam potrzebne w celu ustalenia dziennego zapotrzebowania energetycznego, które jest podstawą do bilansowania jadłospisów.
W trakcie wizyty otrzymasz informację jakie jest Twoje podstawowe i całkowite dzienne zapotrzebowanie na energię. W zależności od celu Twojej wizyty otrzymasz zalecenia dotyczące optymalnej wartości kalorycznej swojej diety.