Pierwsze spotkanie z dietetykiem to dłuższa rozmowa na temat nawyków żywieniowych, stanu zdrowia i problemów w swoim aktualnym żywieniu. Podczas pierwszej wizyty omawia się styl życia i jedzenia (pory posiłków, rodzaj posiłków, produkty z jakich korzystasz). Jest to potrzebne do oceny nawyków żywieniowych i lepszego dopasowania jadłospisu.
Na pierwsze spotkanie warto przemyśleć jak wyglądają nasze nawyki żywieniowe i zapisać kilka przykładowych dni.
Przykładowy jadłospis:
8:00
śniadanie |
Bułka pszenna z masłem, plaster sera, pomidor mała sztuka |
10:30 II śniadanie |
2 kromki chleba żytniego z masłem, szynka, banan mała sztuka |
15:00
Obiad |
1/2 woreczka ryżu, gulasz wołowy z pieczarkami porcja ok. 150g, buraczki gotowane tarte – 3 łyżki |
18:00
Podwieczorek |
Banan, garść orzechów 50g |
20:30
Kolacja |
2 kromki chleba żytniego z masłem, pomidor średnia sztuka, plaster sera |
W trakcie wizyty wykonujemy pomiary antropometryczne i analizę składu ciała
W trakcie wizyty wykonujemy pomiar wzrostu, masy ciała oraz analizę tkanki tłuszczowej. Jeżeli wyniki analizy składu ciała mają być rzetelne, należy trzymać się następujących zasad:
- Pomiar najlepiej wykonać minimum 2h po ostatnim posiłku
(najlepiej rano i na czczo) - Pomiar nie powinien być bezpośrednio po intensywnym wysiłku (najlepiej minimalnie 3h po jego zakończeniu)
- Przed pomiarem nie należy dużo pić (nawodnienie lub przeciwnie – odwodnienie, może zmienić odczyt pomiaru tkanki tłuszczowej)
- Uwaga dla Pań: pomiar metodą BIA wykonywany jest boso dlatego prosimy o nie zakładanie rajstop.
Szacowanie zapotrzebowania kalorycznego
Pomiary są nam potrzebne w celu ustalenia dziennego zapotrzebowania energetycznego, które jest podstawą do bilansowania jadłospisów.
W trakcie wizyty otrzymasz informację jakie jest Twoje podstawowe i całkowite dzienne zapotrzebowanie na energię. W zależności od celu Twojej wizyty otrzymasz zalecenia dotyczące optymalnej wartości kalorycznej swojej diety.